Da Fare: We geven je hier suggesties voor Italiaanse activiteiten in de buurt die we niet zelf organiseren...

Reservaties doe je bij de organisator (dus niet bij Anfiteatro)

We doen ons best om alles correct op onze site te krijgen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor eventuele (menselijke) fouten.

Volg ons op Facebook

Het Raffaellojaar in Rome 

  

-Gli Arazzi di Raffaello dal 17 al 23 febbraio 2020 eccezionalmente esposti nella Cappella Sistina.

-Raffaello in mostra a Roma alle Scuderie del Quirinale dal 5 marzo al 2 giugno 2020.

-Raffaello, gli incontri prima della mostra: a Palazzo Altemps dal 6 al 27 febbraio 2020 tre incontri gratuiti a tema.

-Amore e Psiche: la Regia Calcografia traduce Raffaello, mostra gratuita a Roma dal 7 aprile al 10 luglio 2020 all’Istituto Centrale per la Grafica.

-Raffaello nella Domus Aurea. L’invenzione delle grottesche in mostra a Roma dal 24 marzo 2020 a gennaio 2021 nella Domus Aurea.

-All’alba di Raffaello. La Pala dei Decemviri del Perugino in mostra nella Pinacoteca Vaticana dal 8 febbraio al 30 aprile 2020.


Met dank aan SPQR

Barok in Rome   Caravaggio-Bernini.         Amsterdam 14 februari t/m 7 juni 


Rijksmuseum Amsterdam Museumplein Philipsvleugel

Een tentoonstelling over het ontstaan van de Europese barok in Rome met in de hoofdrol schilder Caravaggio (1571 -1610) en beeldhouwer Bernini (1598-1680).

Meer infoLezing  Hendrick De Somer  Een Lokers kunstschilder maakt carrière in Napels              Lokeren zaterdag 29 februari 


In 1622 emigreerde de twintigjarige Lokeraar Hendrick De Somer naar Napels. Hij had een opleiding gehad als kunstschilder en werd leerling van de beroemde barokschilder Jusepe de Ribera. Stilaan ontwikkelde hij een eigen stijl en leidde als zelfstandig meester zijn atelier in Napels, waar hij huwde en acht kinderen had. Hij kreeg talrijke opdrachten en werd in Italië zeer gewaardeerd. Waarschijnlijk keerde hij nooit naar Vlaanderen terug en daardoor bleef hij hier volslagen onbekend.


De Nederlandse kunsthistorica Marije Osnabrugge  heeft haar doctoraat gemaakt over schilders uit de Nederlanden die in de 17de eeuw naar Napels emigreerden. Zij komt op 29 februari 2020 naar Lokeren om een lezing te geven over leven en werk van Hendrick De Somer.


Cultureel Centrum, Kerkplein 5, Lokeren zaterdag 29 februari  20u

gratis toegang, reservatie verplicht: 09 340 50 56 of ticketbalie.ccl@lokeren.be


Organisatie: College van burgemeester en schepenen, Stedelijke Erfgoedcommissie en Koninklijke Heemkundige Kring De Souvereinen, Lokeren

Jeruzalem retour (via Italië)  13 maart 2020  Sinaai 

 

Lezing door Herman Cole en Franck Laceur


We volgen het pad van de in Sinaai geboren ongeschoeide karmeliet Marinus Geubels (februari 1735) die op zijn drieëntwintigste een voetreis naar Rome ondernam en in 1770 het klooster in Dendermonde verliet voor een driejarige voetreis naar Jeruzalem.

We lezen uit zijn spannende dagboeken en krijgen beelden uit o.a. Roma, Catania en Sicilia, Genova en Livorno, Padova, Venezia en Trieste.


Praktisch: Lokaal Dienstencentrum De Schutterij, Vleeshouwersstraat 8B te 9112 Sinaai    Vrijdag 13 maart   14u   

Meer info en inschrijven 


Optreden van cantautore italiano De Gregori op 14 maart zaterdag  Brussel


met een "greatest hits tour" met hedendaagse Italiaanse muziek

hedendaagse Italiaanse muziek.

Tickets aankopen


Regina Paola Degustatie van Italiaanse wijnen en bubbels.  21 en 22 maart


't LOEVERHOF, Loeverstraat 19 te St-Gillis
Zaterdag 21 maart van 13u tot 18u, Zondag 22 maart van 11u tot 18u.

meer info

C'era una volta Sergio Leone   Tentoonstelling in Rome tot 3 mei 


Over het werk en het leven van de bekende Romeinse filmregisseur Sergio Leone (1929-1989), die geschiedenis schreef met befaamde westerns zoals 'The Good, the Bad and the Ugly' ,  Once upon a Time in the West,  steevast begeleid door muziek van Sergio Leone's jeugdvriend Ennio Morricone.

Museo dell'Ara Pacis, Lungotevere in Augusta  www.arapacis.it


Opera in de Cinema


Kinepolis brengt in het seizoen 2019-2020 elf opera's op scherm, terwijl ze live worden opgevoerd in de New York Metropolitan Opera. 

Daarbij volgende Italiaanse opera's


11 april 2020      Tosca                               Puccini

9 mei                  Maria Stuarda                 Donizetti


Meer info

 


Tentoonstelling in Venetië    Van Titiaan tot Rubens  5 sept 2019 - 1 mrt 2020


Meesterwerken uit Antwerpen en andere Vlaamse collecties
Venetië - Palazzo Ducale - Appartamento del Doge

Meer info


Radio Kapitaal   Vanaf donderdag 6 februari 20:00  

 

Vanaf 6 februari  (20:00) presenteren Thomas Cole en Peter (beiden taaldocent én muziekliefhebber) maandelijks hun eigen programma op Radio Tequila in Deinze: Verwacht een frisse mix van muziek en woord, met steeds een dosis Italiaanse (en andere niet-Engelstalige) muziek. Men focust steeds op een bepaalde stad of regio.  In de eerste aflevering is dat Rome.  Met wat geluk leer je nog wat Italiaans bij of krijg je de laatste handige tips voor een volgende reis naar Italië.

 

Luisteren kan via 106.2 FM (regio Deinze) en 107.8 FM (regio Aalter). De rest van de wereld kan het programma live streamen via www.radiotequila.be. Na de uitzending kan men de playlist terugvinden op (radiokapitaal.blogspot.com). Mogelijk komt daar nog een podcast voor luisteren achteraf.  Ook voor de precieze data van de volgende uitzendingen (telkens de eerste donderdag van de maand) kan je best deze blog in het oog houden. 

Contact radiokapitaal@gmail.com